PEKLO MISTRZ CA

Bezfosforanowy stabilizator

Preparat stosowany jako dodatek przy produkcji kiełbas gruborozdrobnionych, pieczeni, bloków mięsnych oraz mielonek. Zapewnia prawidłową teksturę, wybarwienie oraz związanie farszu. Poprawia plasterkowanie, zmniejsza wyciek podczas przechowywania i pakowania próżniowego. Dodatkowo wzbogaca produkt finalny w białko. Nie wymaga dodatkowego stosowania skrobi ziemniaczanej.

zastosowanie:
-    kiełbasy drobnorodrobnione
-    kiełbasy średniorozdrobnione
-    kiełbasy gruborozdrobnione



skład:
W skład preparatu wchodzą:

-    polisacharydy, jako związki stabilizujące teksturę produktu
-    cytryniany aktywujące białka mięsa do wiązania wprowadzonej wody
-    białka roślinne, będące zarówno czynnikiem teksturotwórczym, jak też istotnym dodatkiem odżywczym
-    skrobie modyfikowane stabilizujące strukturę i teksturę wyrobu oraz wiążące nadmiar dodanej wody
-    sole mineralne ważne ze względów dietetycznych i organoleptycznych
-    glutaminian sodu jako składnik podkreślający naturalny smak mięsa
-    askorbiniany sodu stabilizujące barwę produktu
-    emulgator
-    aromat

Zalety:
-    wysoka jakość
-    proste użycie
-    bezpieczny mikrobiologicznie                         



dawkowanie:
2 - 5 kg na 100 kg farszu