P- MEAT K

Stabilizator fosforanowy

Preparat do sporządzania kompletnych solanek nastrzykowych i zalewowych z udziałem fosforanów, stosowanych przy produkcji wędzonek, szynek konserwowych oraz wszelkich innych produktów, które zgodnie z krajowym ustawodawstwem mogą zawierać fosforany. Preparat polecany szczególnie do wyrobów delikatesowych. Znakomicie sprawdza się w produktach drobiowych. Komponent zawiera optymalne ilości środków funkcjonalnych, pozwalających na produkcję wysokiej jakości wyrobów. Zawartość fosforanów 19.10% ( w przeliczeniu na P2O5) w finalnym produkcie nie przekracza 3000 ppm. Zapewnia prawidłową teksturę, wybarwienie oraz wymagany normami poziom białka w wyrobie gotowym. Preparat pozwala na utrzymanie wymaganego normami poziomu białka.

zastosowanie:
- szynki wieprzowe i wołowe
- szynki drobiowe
- boczki
- kiełbasy szynkowe
- karczek
- ogonówka
- udka kurczaka


skład:
- fosforany – aktywujące białka mięsa do wiązania wprowadzonej wody
- askorbiniany wspomagające wytworzenie i stabilizację barwy
- glutaminiany – odpowiedzialne za wzmocnienie i uwydatnienie charakterystycznego smaku mięsa
- białka roślinne – podnoszące wartość odżywczą produktu i stabilizujące teksturę
- wielocukry – odpowiedzialne za utrzymanie właściwego związania wody i stabilizację tekstury wyrobu.
- karageny – odpowiedzialne za wzmocnienie tekstury, poprawianie krajalności wyrobów wysokowydajnych


dawkowanie:

Uzależnione jest od stopnia nastrzyku – przkładowe dawkowanie pokazuje poniższa tabela:

Nastrzyk [kg] / 100 kg mięsa

30

40

50

60

70

80

90

 

P-Meat k [kg] / 100 l solanki

4.00

4.00

4.23

3.66

3.33

3.00

2,96

 

Założona wydajność [%]

120

126

135

142

155

162

170