PEKLO MISTRZ

Stabilizator fosforanowy

Preparat stosowany jako dodatek do solanek nastrzykowych i kutra przy produkcji kiełbas homogennych oraz przy produkcji farszy kutrowanych dodawanych do wędlin średnio i gruborozdrobnionych oraz mielonek. Zapewnia prawidłowe wiązanie wody, wybarwienie, prostą i pewną produkcję oraz odpowiedni smak wyrobu, gwarantuje utrzymanie wysokiej wydajności, uproszczenie produkcji i uzyskanie wyrobu o wysokiej jakości. Stosowany w przedziale przyrostów od 30 do 70 %, w zależności od użytego do produkcji surowca. Znakomity do produkcji parówek i mortadeli, z udziałem mięsa odkostnionego mechanicznie – wieprzowego i drobiowego (MOM, MDOM). Nie wymaga dodatkowego stosowania białek.

zastosowanie:
- kiełbasy drobnorozdrobnione
- kiełbasy średniorozdrobnione
- kiełbasy gruborozdrobnione


skład:
- polisacharydy, jako związki stabilizujące teksturę produktu
- cytryniany aktywujące białka mięsa do wiązania wprowadzonej wody
- białka roślinne, będące zarówno czynnikiem teksturotwórczym, jak też istotnym dodatkiem odżywczym
- skrobie modyfikowane stabilizujące strukturę i teksturę wyrobu oraz wiążące nadmiar dodanej wody
- sole mineralne ważne ze względów dietetycznych i organoleptycznych
- glutaminian sodu jako składnik podkreślający naturalny smak mięsa
- askorbiniany sodu stabilizujące barwę produktu
- emulgator


dawkowanie:
2 - 5 kg na 100 kg farszu